Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Letak - Dvigrad samanjPažnja, pažnja, čujte i počujte! Subote i nedjelje 12. i 13. svibnja godine gospodnje 2018. stari kamen drevnog grada Dvigrada ponovno je oživio!

Drevne kamene zidine istarskog srednjovjekovnog grada iznad Kanfanara već treću godinu za redom postale su kulisa dvodnevne tematske manifestacije Dvigradski samanj. Riječ je o manifestaciji oživljene povijesti u okviru koje se stare napuštene kuće i ulice na dva dana ispune stanovnicima njegove slavne prošlosti. Kaštel Dvigrad je početkom 15. stoljeća doživio svoj najveći procvat dolaskom presvijetle Venecije, da bi nakon dva stoljeća potpuno zamro. Udruga Merlin je u suradnji sa Ugostiteljskim obrtom Moncastell, Turističkom zajednicom , Općinom Kanfanar, Udrugom Dvegrajci i Osnovnom školom Kanfanar pokrenula ovu manifestaciju unijevši duh srednjeg vijeka u ruševne zidine kako bi posjetitelji mogli direktno osjetiti nekadašnji život u tom gradu.

U program se uključilo više organizacija oživljene povijesti iz Rijeke, Pule, Zagreba i susjednih zemalja (Slovenija, Italija, Mađarska). Postavio se viteški kamp sa šatorima i brojnim originalno kostimiranim osobama iz 15 st. koje su prezentirale srednjovjekovni način života u Dvigradu. U kampu i ulicama postavljeni su originalni šatori, stolovi, ognjište i kuhinja, posjetitelji su mogli posvjedočiti uzbudljivim viteškim borbama i nadmetanjima, izabrati nešto iz bogate ponude suvenira, rukotvorina i starih zanata, a za djecu i mlade odvijala se prezentacija streličarstva, mačevanja, slikarstva, tkanja, izrade grbova, plesa, kaligrafije, srednjovjekovni vrtuljak i druge igre. Sve je redom začinjeno autentičnom srednjovjekovnom glazbom, jelom i pićem.

Ovim projektom udruga Merlin želi pružiti novi kulturno-turistički sadržaj tijekom predsezone u ruralnom dijelu Istre, pokrenuti interes i uključivanje lokalnog stanovništva za oživljavanje ove turističke destinacije kao mogući razvojni gospodarski potencijal.

Vedran Rakić Zmaj, član udruge Merlin, vrlo je vješto izradio plakat prema stvarnim personama koje sudjeluju na manifestaciji.

Letak - Dvigrad samanj

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.