Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Augustov hram

E-mail
Opis

Augustov hram posvećen je prvom rimskom caru Augustu i najpoznatiji je spomenik u Puli. Izgrađen je nakon njegove smrti, između 2 godine prije Krista i 14 g.p.K., a u njemu se je štovala i božica Roma. Funkcija hrama se mijenjala: završetkom poganske antike osnovna je funkcija hrama prestala, te je korišten kao crkva, potom skladište žita, da bi početkom XIX stoljeća u njemu bio smješten muzej kamenih spomenika. 1944. g. pogođen je bombom i gotovo potpuno uništen, rekonstrukcija se vršila od 1945. do 1947.g., a danas je u njemu manja izložba antičke skulpture od kamena i bronce.
Za drugi hram-blizanac, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid, pretpostavlja se da je izgrađen u isto vrijeme i u istom stilu, a prema predanjima, naziva se Dijanin hram.

Etiketirani s nazivom, logo radionice, kartonska podloga, najlonski omot.
Širina 20 cm.

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.