Udruga za promicanje kreativnosti Merlin

Udruga Merlin od 2016. organizira tematske srednjovjekovne manifestacije u ruralnom području Istre i Liburnije. Ciljevi tih manifestacija su: pokretanje očuvanja kulturno povijesne baštine van turističkih središta; uključivanje sudionika iz lokalne sredine - pokretanje stanovništva kroz kreativnu tematsku priču i oživljavanje zanata; uključivanje OPG, drugih udruga i lokalnih inicijativa; pokretanje međunarodne suradnje organizacija za oživljenu srednjovjekovnu povijest; razvoj sadržaja manifestacija i aktivnosti; vidljivost u medijima na širem području Istre i Primorsko goranske županije.

SREDNJEVJEKOVNI VEPRINAC se održava krajem travnja, te je oživio tradicionalnu priredbu Markovu koju organizira KD Leprinac. Sudionici su više udruga za oživljenu povijest iz 13-15 st, koje prezentiraju srednjovjekovni način života, odjeće i zanata. Osim njih sudjeluju i djeca iz OŠ Veprinac koji su sami izradili kostime. U kampu se postavljaju šatori, tkalački stan, stolovi, kreveti, ognjište i kuhinja, dok se na još dvije lokacije na Veprincu odvijaju streličarstvo i mačevanje. Sudjeluju članovi i zaposlenici udruge, slikari i volonteri. Udruga je za tu namjenu nabavila originalnu opremu i izradila kostime za sudionike.

DVEGRAJSKI SAMANJ se organizira u suradnji s Turističkom zajednicom i općinom Kanfanar te ugostiteljskim obrtom Moncastell u predsezoni sredinom svibnja. Arheološko područje srednjevjekovnog Dvigrada predstavlja temelj kulturnog identiteta Kanfanara. To je jedinstven grad, u talijanskom narječju poznat kao Moncastel, zajedno s kaštel Parentinom kao Duo Castra, Due Castelli, Dvegrad. Surađujemo s udrugom Dvegrajci i OŠ te sa više međunarodnih udruga za oživljenu povijest iz Italije, Slovenije, Mađarske i Slovačke.

Kroz projekt Primorsko-goranske županije "Putevima Frankopana" udruga je ostvarila suradnju u izradi kalendara te sudjeluje na promocijama projekta u Bakru, Grobniku i Rijeci. U Istri organiziramo uprizorenje srednjovjekovnog života na manifestaciji Ližnjanske legende i Veli Jože u Motovunu.

Svrha razvoja kulturno povijesnih manifestacija je otkrivanje spomenika i lokaliteta koja ima pozitivne učinke na njihovo održavanje i očuvanje. Također je važno njihovo pokretanje zbog socio-kulturne i ekonomske dobrobiti koju donose stanovništvu i ostanku mladih u lokalnoj sredini.

Tijekom ljeta sudjelujemo na nekoliko manifestacija s tradicionalnom radionicom tkanja na tkalačkom okviru, tkanim pojasevima i uspravnim tkalačkim stanom za laneno tkanje. U suradnji s Udrugom za oživljenu povijest Sv. Vid iz Rijeke prisutni smo na više međunarodnih srednjovjekovnih viteških turnira te "Renesansnom festivalu u Koprivnici" i drugim manifestacijama oživljene povijesti u Hrvatskoj i susjednim zemljama Italiji i Mađarskoj.

Podržavaju nas:

EU
Nacionalna zaklada
EEA Grants
Norway Grants
Primorsko-goranska županija
Grad Opatija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.